[spt-posts-ticker]

Zašto dolazi do opadanje kose i kako spriječiti njen gubitak?

Kao da hladno i tmurno vrijeme nije dovoljno – mnogi se u ovom vrijeme godine suočavaju s ispucalim usnama, suhom kožom i ispadanjem kose. Upravo je gubitak kose vrlo čest u jesenskim mjesecima, no nema razloga za očajavanje, tu je nekoliko ključnih koraka kojima drastično možete popraviti stanje.

Prva dobra vijest je da niste sami! Mnogi u jesen pate od gubitka kose, i to ne smo ljudi, već i kućni ljubimci mijenjaju dlaku u proljeće i jesen. Obično se razlog tome krije u vrlo jednostavnom, prirodnom mehanizmu: Ciklusu rasta kose. Međutim, nedostatak vitamina D ili slaba cirkulacija krvi također mogu dovesti do opadanja kose.

Uravnotežena prehrana jača kosu

Naravno, zdrava i uravnotežena prehrana prioritet je tijekom cijele godine.

No, s približavanjem zime potrebno je prilagoditi plan prehrane jer zdrava hrana tada nije važna samo imunološki sustav, već i za kosu. Na primjer, veća količina D vitamina prisutna je u ribi, kao i u proizvodima od žitarica te avokadu.

Željezo također doprinosi zdravoj kosi, a prisutno je u brokuli, mrkvi, špinatu i kvinoji. Pijenje dvije liste vode dnevno doprinosi eliminaciji štetnih toksina iz tijela, a dobar je i čaj od koprive jer sadrži veće količine željeza.

Pretjerana njega kose pojačava ispadanje

Kada smo nezadovoljni kosom i zabrinuti za njezin izgled najčešće posežemo za cijelom paletom proizvoda za njegu u želji da je vratimo u prvobitno stanje.

To baš i nije najbolja strategija kada se radi o ispadanju kose. Znatno bolji izbor je blagi šampon i te specijalizirani proizvodi protiv opadanja kose koji su kreirani tako da potiču rad korijena kose te ubrzavaju ponovni rast.

Smanjite razinu stresa

Gubitak kose također se može javiti uslijed izloženosti prekomjernom stresu.

Od velike je važnosti svakodnevno si priuštiti određenu količinu slobodnog vremena. Kretanje posebno dobro potiče cirkulaciju krvi, a time i opskrbu kose hranjivim tvarima.

Kada se radi o smanjenju stresa, odličan izbor je i joga.

Ako potraje, posjetite liječnika

Ako nakon jeseni, unatoč zdravoj prehrani, redovite fizičke aktivnosti i zdravog vlasišta kosa nastavi ispadati svakako se obratite liječniku jer nedovoljno ili pretjerano aktivna štitnjača također može dovesti do pojačanog gubitka kose.

 

Izvor: tportal

Foto: Pexels