[spt-posts-ticker]

Upozorenje: Nova značajka Chromea može biti zlorabljena na štetu korisnika

Iz Mozille je stiglo upozorenje kako jedna od ugrađenih značajki omogućava nadzor korisnika Chromea i može biti zlorabljena.

Naime, iz Mozille je stiglo upozorenje kako jedna od ugrađenih značajki omogućava nadzor korisnika Chromea.

Riječ je o kontroverznoj značajki zahvaljujući kojoj web odredište može od Chromea zatražiti slanje obavijesti o tome kad korisnik drži otvorenom web stranicu i pritom ne koristi uređaj na kojem je otvorena.

Drugim riječima, dok niste neko vrijeme za računalom Chrome može neko web odredište obavijestiti kako ne koristite svoje računalo.

Značajka je automatski uključena po početnim postavkama. Uređaj će tražiti vašu dozvolu za korištenje podataka o neaktivnosti prije no što ih proslijedi, slično kao za web kameru ili mikrofon.

Razvojnim programerima ova je informacija korisna jer ju mogu upotrijebiti za poboljšavanje optimizacije rada aplikacija.

Ali, u Mozilli upozoravaju kako otvara mogućnost za, primjerice, stalni nadzor radne snage i stvaranje baza podataka o dugotrajnom ponašanju korisnika.

Time se može ne samo zadirati u privatnost korisnika, već i omogućiti proaktivnu psihološku manipulaciju.

Naravno, treba uzeti u obzir kako je Chrome izravan suparnik Mozillinom web pregledniku Firefox. No, nisu oni jedini koji su se pobunili. Iz Applea su također upozorili na moguća kršenja korisničkog prava na privatnost, piše How To Geek.

 

Izvor: Tportal

Foto: Pexels