[spt-posts-ticker]

Tvrtka nastala na sveučilištu radi mesne proizvode bez ubijanja životinja

Velik su iskorak napravile tvrtke koje proizvode hranu koja imitira okus i nutritivne vrijednosti mesa – no zahvaljujući novim znanstvenim postignućima, moguće je jesti mesne proizvode za koje nijedna životinja nije ubijena.

Tvrtka koja je nastala na Oxfordskom sveučilištu započinje s proizvodnjom mesnih proizvoda kreiranih na temelju stanice životinje. Tehnologija kojom se koriste je proizvedena u istoj zgradi kao i AstraZenecino cjepivo protiv Covid-19.

Ime tvrtke je Ivy Farm Technologies i plan im je proizvesti preko 12 000 tona svinjetine, čime bi spasili živote otprilike 170 000 svinja.

Proces stvaranja mesnog proizvoda iz nekoliko stanica se sastoji od stavljanja stanica u bioreaktor, gdje su im dodani vitamini i nutrijenti. Cijeli proces traje 3 do 4 tjedna.

Ivy Farm Technologies su skupili čak 16 milijuna funti za svoj pilot projekt. Ono što njih odvaja od sličnih proizvođača mesa za koje se ne ubijaju životinje je tehnologija kojom je taj proces znatno brži.

Nadaju se da će do 2023. u restorane i supermarkete uvesti kobasice za koje nijedna životinja nije umrla.

“Ivy Farm je odlična za okoliš, odlična za ljubitelje mesa i odlična za životinje, pošto ih nećemo ubijati”, rekao je suosnivač tvrtke Russ Tucker.

Jedno je istraživanje pokazalo da do 2040., čak 60% mesnih proizvoda neće dolaziti od ubijenih životinja.

 

Izvor: Klik

Foto: Pixabay