[spt-posts-ticker]

Stolar Grgur otkriva kako izraditi razne predmete pa i drvene gitare

Grgur Gabrek (32) iz Svete Nedelje kaže da se ni ne sjeća kad je otkrio da ga zanima obrada drveta jer se od djetinjstva bavio izradom sitnica poput lukova i praćki. Danas u obiteljskoj tvrtki izrađuje građevinske konstrukcije od drveta, a u slobodno vrijeme na YouTube kanalu pratiteljima otkriva kako izraditi razne predmete, uključujući i drvene bas gitare.

– Zapravo nisam stolar nego inženjer građevine. Moj tata je od 1991. godine obrtnik koji se bavio popravkom nebenzinskih stojeva, a dok sam bio srednjoškolac kupio je stojeve za obradu drveta i time se počeo baviti iz hobija. U međuvremenu je hobi pretvorio u osnovni posao, a kad sam počeo studirati zanimala nas je građevina pa smo se počeli time baviti. Izrađujemo konstrukcije od lameliranog drveta poput zakrivljenih greda, nosača i rešetkastih konstrukcija – pojašnjava Grgur dodajući kako je upravo to bio poticaj za pokretanje YouTube kanala.

– Htio sam promovirati našu tvrtku, a brat Gustav koji je inače inženjer drvne tehnologije stalno mi je govorio da bih trebao objavljivati na internetu to što radimo. Najprije sam htio proizvodnju snimati u stvarnom vremenu kao stream – prisjeća se Grgur.

Prvo je odlučio pokušati snimiti izradu drvene konstrukcije za restoran. Montaža i priprema videa potrajali su tri mjeseca i konačno, 1. svibnja 2016. godine ga je objavio.

– Kad sam to objavio, nitko nije pogledao video. No već tada sam se zainteresirao za snimanje i montažu te YouTube, pa sam u međuvremenu napravio još pet videa s istim neuspjehom. No kad sam objavio video o tome kako izraditi kućicu za pse, doslovno preko noći imao sam više od sto tisuća pregleda – prisjetio se Grgur.

Od tog trenutka stvari su se pokrenule munjevitom brzinom. Ubrzo je objavio video kako izraditi drveni fidget spinner te se oduševio vidjevši da ima više od milijun pregleda.

Ističe da mu se često javljaju pratitelji iz različitih azijskih zemalja tražeći da ih zaposli, a najviše ga prate u SAD-u. Čak 98 posto pratitelja su muškarci u dobi od 30 do 34 godine, a iz Hrvatske ih je svega nekoliko tisuća.

Kaže kako svakog dana od 8 do 16 sati radi u obiteljskoj tvrtki, a onda se nakon toga baca na YouTube i radi na objavama do 21 sat.

– Zadnji slobodni dan imao sam negdje oko Božića, i to samo zato što sam imao COVID. Ležao sam tri do četiri dana, i iskreno, to mi je bilo najteže razdoblje ikad. Jedva sam čekao da sve prođe i da se što prije vratim poslu. Naime, kod ovog posla nema vremena za čekanje. Stalno morate objavljivati nešto novo i neprestano raditi. Trudim se objaviti nešto najmanje svaka dva tjedna, jer jedino na taj način zadržavate pretplatnike i dobivate nove. Važno mi je da priča stalno raste. Ne smije stati – uvjeren je naš sugovornik.

Sve što izrađuje za YouTube kanal mora biti inovativno i drugačije pa mu zato niti jedan zadatak ne pada teško, no kad je riječ o obiteljskom poslu, bilo je izazova od kojih osobito pamti pripremu drvene konstrukcije na svodu novog terminala Zračne luke Split.

– Za taj projekt klijenti su došli k nama jer se nitko drugi nije usudio primiti tog posla. Riječ je o gredama dužine 25 metara i težine veće od sedam tona, a trebalo ih je vrlo precizno postavljati – kaže on.

Velika pomoć u poslu, ali i inspiracija u stvaranju dizajnerskih rješenja, roboti su koje su prije nekoliko godina kupili od tvornice BMW-a. Ondje su roboti služili za točkasto zavarivanje karoserije automobila, a u obiteljskoj tvrtki koriste ih kao CNC glodalice.

 

Izvor: 24 sata

Foto: snimka zaslona