[spt-posts-ticker]

Sedam biljaka koje su idealne za ukrašavanje kupaonice

Ukrašavanje kupaonice biljkama ima brojne prednosti, a uz očit dekorativni element ističe se njihovo blagotvorno djelovanje na kvalitetu zraka. Međutim neće sve biljke uspijevati u kupaonici pa je vrlo važno potražiti vrste kojima odgovaraju uvjeti u često vlažnijim i mračnijim prostorijama.

Prema mišljenju stručnjaka, neke od najboljih biljaka za kupaonicu su tropske sorte, što ima smisla jer kupaonica koja se često koristi nerijetko ima iste uvjete kao prašume koje vole ove biljke. Vlaga iz vrućeg tuša, mali prozor, time i mala količina direktne svjetlosti, a i jednostavna činjenica da su te prostorije manje prometne od ostatka doma, mogu predstavljati pravi mali raj za biljke koje žude za “zanemarivanjem”.

Prije nego što smjestite biljku u kupaonicu istražite njezinu potrebu za vrstom tla, količinom svjetla i količinom vode. Naime, dok neke vrste uspijevaju u prostorima s većom vlagom, neke ne vole da im je korijenje stalno na mokroj podlozi ili neće uspijevati zbog loše dreniranog tla. Osim toga, nekim će vrstama pasati svjetlost za prozorskoj dasci, a drugima će biti jako dobro u kutku police.

Ako želite uz pomoć malo zelenila oživjeti malu ili osvježiti zajedničku, veliku obiteljsku kupaonicu, razmislite o nekoj od ovih ljepotica.

Sukulenti

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da postoje vrste sukulenata koji jako dobro uspijevaju u kupaonici. Sukulenti, poput aloe vere i slonovog grma, izvrsni su za njih jer zahtijevaju vrlo malo njege i vrlo malo vode, pa ih slobodno možete ostaviti dulje vrijeme i da ne razmišljate o njima, a oni će i dalje cvjetati. To znači da su vrlo dobar izbor i za rjeđe korištene kupaonice, poput one za goste.

Orhideja papučica

Kupaonice su često tople prostorije s neizravnom svjetlošću, što ih čini savršenim mjestom za uzgoj orhideja jer ih treba zalijevati samo jednom tjedno jednom ili dvije kocke leda, ovisno o tome koliko su velike. Paphiopedilum, poznata i kao orhideja papučica, odličan je izbor ako u kupaonicu želite unijeti malo boje.

Zeleni ljiljan

Ako tražite vrlo efektnu biljku koja je istovremeno vrlo laka za održavanje, izbor kojim je nemoguće pogriješiti je zeleni ljiljan, popularno zvan i ZZ biljka. Ova biljka ima dugačke tanke listove koji efektno padaju. Potrebna joj je mala do umjerena količina svjetla, ali će, baš poput orhideje, početi venuti ako je previše izložena svjetlosti. Zeleni ljiljan voli vlažno okruženje pa je kupaonica odlično mjesto za njega.

Šarena kopriva

Ako svojoj kupaonici želite dodati malo boje, ali vam nije baš stalo do cvijeća, sjajan izbor je šarena kopriva. Njezini mali zeleni i crveni listovi imaju valovite rubove te rastu na visokoj stabljici, što je vrlo efektno. Ova biljka lagana za održavanje rast će u kupaonici bez obzira na svjetlost i vlagu.

Zlatni puzavac

Prema riječima stručnjaka, zlatni puzavac jedna je od biljaka koje je najlakše održavati na životu. Kako se radi o puzavcu, sjajno će izgledati obješen preko šipke tuša ili prebačen preko okvira ogledala. Ovo slatko zeleno lišće također može prilično narasti, stvarajući tropski ugođaj u vašoj kupaonici.

Tilandsija

Ova biljka vrlo je slična orhidejama, što znači da za potporu koristi drugu biljku. Laka je za održavanje, a sve što trebate učiniti je jednom tjedno umočiti je u umivaonik za brzu obnovu tako da dobije dovoljno vlage. Moguće ju je držati u različitim posudama te predstavlja doista zanimljiv detalj u kupaonici.

Ljubičasta djetelina

Ova vrsta djeteline prekrasna je mala sobna biljka i predstavljat će savršen dodatak na kupaonskoj polici ili umivaoniku. Listovi su tamne boje i preferiraju slabo osvjetljenje u kupaonici. Ako budu izloženi prevelikoj količini sunca, ljubičasta boja lišća može početi blijedjeti te će izgledati isprano.

 

Izvor: tportal

Foto: Pexels