[spt-posts-ticker]

Kućanski poslovi koji zahtijevaju čišćenje samo jednom godišnje

Neki poslovi zahtijevaju pažnju samo jednom godišnje.

Ako rasporedite posao, imat ćete osjećaj postignuća, održavat ćete svoj dom čistim i imati više slobodnog vremena.

Zavjese, zastori i sjenila

Iako vise okomito, zavjese, zastori i sjenila i dalje privlače molekule prašine i mirisa u zraku i trebaju se čistiti jednom godišnje. Zavjese u prostorima za pripremu hrane mogu imati masne tragove, a kupaonske zavjese često hvataju kapljice laka za kosu i druge kozmetike.

Kada skidate zavjese, provjerite za upute za njegu. Ovo je također dobro vrijeme za čišćenje šipki i okolnog područja. Većina podstavljenih zavjesa morat će se kemijski čistiti kako bi se uklonile sve mrlje ili teški mirisi. Ako su samo prašnjavi, bacite ih u sušilicu rublja da se osvježe. Nakon što su zavjese ponovno obješene, upotrijebite paru za odjeću kako biste uklonili sve bore.

Većina zavjesa može se prati u stroju prema uputama za njegu. Izbjegavajte pretjerano visoku toplinu u sušilici i uklonite dok je još malo vlažna da biste ih lakše glačali ili ponovno vješali.

Kako biste uklonili prašinu s fiksnih lamela i sjenila, jednostavno upotrijebite nastavak na vašem usisivaču kako biste pregledali sve površine. Također možete koristiti krpu od mikrovlakana da obrišete obje strane fiksnih ili uklonjivih sjenila.

Nažalost, zbog horizontalnih lamela, rolete je potrebno brisati češće, barem jednom mjesečno.

Tepisi i tapecirani namještaj

Prije nego što se svi prebace na aktivnosti u zatvorenom prostoru, savršeno je vrijeme za dubinsko čišćenje tepiha i presvlaka kako biste uklonili prljavštinu, pelud i dlake kućnih ljubimaca.

Možete to učiniti sami tako da unajmite stroj za čišćenje ili nazovete stručnjaka. Ako se odlučite sami pozabaviti poslom, odaberite dan kada nema puno prometa i svakako prethodno obradite mrlje prije čišćenja.

Za presvlake, isprobajte otopine za čišćenje na skrivenom mjestu kako biste bili sigurni da ne uništavaju tkaninu. Posebno pazite da presvlake ne perete prezasićene otopinom za čišćenje. Prekomjerna vlaga može uzrokovati razvoj plijesni u ispunama jastuka.

Madrac

Madraci su se dramatično poboljšali tijekom godina, ali im još uvijek treba malo pažnje. Barem jednom godišnje temeljito očistite i premjestite svoj madrac.

Čak i ako religiozno koristite navlaku za madrac, madraci skupljaju prašinu i grinje. Skinite pokrov i operite ga u vrućoj vodi. Kako biste očistili madrac, dobro usisajte gornji i bočni dio i ne zaboravite na opruge ako ih imate. Pregledajte ima li na madracu mrlja i tretirajte ih otopinom blagog deterdženta za suđe i vode. Upotrijebite mekanu četku i četkajte od vanjske strane mrlje prema sredini kako biste spriječili širenje. Isperite područje krpom umočenom u običnu vodu i ostavite da se dobro osuši. Da biste ubrzali sušenje, upotrijebite fen za kosu na niskoj temperaturi, ali izbjegavajte pretjeranu toplinu.

Možda ćete htjeti prevrnuti madrac ili ga barem zarotirati tako da se ravnomjerno troši.

Kuhinjski ormari, ladice i ostava

Početkom zime izvrsno je vrijeme za čišćenje kuhinjskih ormarića, ladica i ostave za hranu kako biste se pripremili za novu sezonu. Uzmite dio ormarića i potpuno ih ispraznite. Obrišite police i po potrebi ih ponovno obložite papirom za police.

Pogledajte svaki predmet prije nego što ga vratite. Izvrsno je vrijeme da se riješite neusklađenih komada, predmeta koje nikada ne koristite i čudnih predmeta koji su našli put u kuhinji. To je osobito važno za “ladicu za smeće” na kojoj se čini da se nakuplja sve.

Kada se uhvatite u koštac sa smočnicom s hranom, pažljivo provjerite ima li insekata. Bacite sve što izgleda sumnjivo i što je zastarjelo. Napravite popis osnovnih zaliha koje su vam potrebne i dopunite ih u svježe očišćenu smočnicu.

 

Izvor: Dom&dizajn

Foto: Pexels