[spt-posts-ticker]

Koja je razlika između instant i mljevene kave?

Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kave – nakon kuhanja se voda baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali.

Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

Koliko instant kava ima kofeina?

I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kave radi procesa proizvodnje u kojem instant kava gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kave pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu… Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kavu bez kofeina.

Postoji li razlika u okusu?

Instant kava se razlikuje okusom od mljevene kave, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kava radi i svakako će utjecati na okus.

“Ono što utječe na činjenicu je li kava zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije”, dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels