[spt-posts-ticker]

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Koliko je važno prati zube četkicom toliko je važno koristiti i zubni konac kojim ćete se uspješno riješiti svih naslaga hrane koje su ostale u međuzubnom prostoru, a zubno meso će ojačati i u skladu s tim će se poboljšati cjelokupno oralno zdravlje.

Najvažniju ulogu za održavanje oralne higijene imaju: Zubna četkica, konac i pasta za zube te pomoćna sredstva kao što su razne otopine za ispiranje, tuš za zube, interdentalne četkice i sl. Baš kao i zubni konac, i četkica se mora koristiti pravilno.

Naprimjer, agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje se, baš kao i kod periodontalnih bolesti, mogu početi povlačiti. Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso. Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti.

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Zubni je konac dakle jedan od osnovnih stvari koje su potrebne za održavanje zdravlja zubi i higijene. No koristite li ga pravilno?

“Važan je i zubni konac, no mnogi ga ne znaju pravilno upotrebljavati. Kod korištenja zubnog konca važno je koristiti tehniku uklanjanja naslaga prema van, pritom da smo cijelim tijekom prislonjeni na zub, što znači da dva puta ulazimo na isto mjesto kako bismo očistili oba susjedna zuba. Na kraju ne smijemo zanemariti redovite odlaske stomatologu koji će uz redovna čišćenja zuba u ordinaciji i po potrebi liječenjem karijesnih lezija i zamjenom neadekvatnih ispuna pomoći u održavanju zdravlja usne šupljine. “, pojasnio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med te dodaje da iako nije zamjena za svakodnevno četkanje i korištenje interdentalnog konca ili četkica, upotreba vodice za ispiranje usta je koristan dodatak svakodnevnoj oralnoj higijeni.

Kao i sredstva za čišćenje između zuba, vodice za ispiranje usta mogu dosegnuti do područja do kojih četkica za zube ne može. Zbog toga ih je bitno znati izabrati i pravilno koristiti. Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska. Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja. Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels