[spt-posts-ticker]

Kako napraviti zapršku? Ova dva ključna pravila rijetki znaju

Znate li kako napraviti zapršku i koja je vrsta zaprške najbolja?

Malo tko zna da zapršku zapravo treba kuhati najmanje 20 minuta. Rijetki su i oni koji znaju i koja je prava razmjera brašna i masnoće.

Danas se zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, no, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih.

Zaprška doprinosi da jela budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.

Kako napraviti zapršku?

Zapršku napravite od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Ako radite svijetlu zapršku, uzimite maslac, margarin ili biljnu mast, dok se za običnija jela s rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast.

Zaprška se u jelo obično stavlja kao posljednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels