[spt-posts-ticker]

Kako dijete za mršavljenje utječu na imunološki sustav?

Diskurs oko dijeta i mršavljenja polako se mijenja. U svemu tome pozitivno je što se sve više prihvaća stav da bi mršavljenje trebalo biti proizvod kvalitetne brige o sebi, a ne čarobnog štapića koji donosi promjene u roku od 24 sata.

Novo istraživanje podupire ovu modernu teoriju. Pokazalo je, naime, da jake i agresivne restrikcije i suzdržavanja od hrane oslabljuju organizam koji onda postaje podložniji raznim bolestima.

Iranska studija objavljena u časopisu American Journal of Translational Research istraživala je ima li poveznice između značajnog uskraćivanja količine kalorija u danu i posljedica na imunološki sustav.

Liječnici specijalizirani za prehranu i javno zdravlje okupili su 29 pretilih žena i podijelili ih u dvije grupe. Eksperimentalna je skupina koristila lijekove za mršavljenje, a usto su sudionice bile na dijeti prema kojoj su unosile 600 kalorija dnevno manje od preporuke. Druga je skupina jela koliko je god htjela.

Na početku i kraju istraživanja stručnjaci su im mjerili broj leukocita u krvi.

Studija je pokazala da je kod žena koje su bile na dijeti, broj leukocita smanjio dok u drugoj skupini nisu zabilježene značajne promjene.

Liječnici su nakon ovog istraživanja zaključili: “Ograničavanje unosa kalorija i gubljenje na težini može oslabiti imunološki sustav.”

Međutim, napominje se da su potrebna detaljnija istraživanja ove teme. Dodaje se također da bi se prije svake dijete trebali savjetovati s obiteljskim liječnikom, no to nikoga ne bi trebalo obeshrabriti.

Ističu važnost fizičke aktivnosti uz promjenu prehrane, prenosi Eat This.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels