[spt-posts-ticker]

Evo zašto se tijelo naglo trzne prije nego što zaspemo

Trzaj koji se javlja neposredno prije nego što zaspemo se u stručnoj literaturi naziva hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san. Ono se trzne i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspemo.

Hipnotički trzaj je kratak i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna.

“Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića“, objasnila je Ellen Wermter, medicinska sestra i glasnogovornica organizacije „Better Sleep Council“.

Ona kaže da to može biti slučajno i da se događa bez razloga, a ponekad se radi o nekim čimbenicima koji povećavaju vjerojatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

“Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati zbog umora, nedostatka sna ili upotrebe stimulansa poput unosa kofeina i sličnog“, pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

On je dodao da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše da se posavjetujete s liječnikom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj kod kojeg dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja tijekom sna.

“Kada su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budi ga trzanjem“, kaže Wermter.

Ona napominje da ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovan odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Također, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, kao i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kave ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti.

“To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovo prije spavanja provjere je li sve sigurno i da bi osigurali stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu“, smatra Jason Ellis, profesor sa „Northumbria University“.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels