[spt-posts-ticker]

Evo što se dogodi zubima ako ih ne njegujemo ispravno

Kada agresivno perete zube može doći do oštećenja zubne cakline, zbog čega zubi mogu postati osjetljivi, a reakcija na toplo i hladno je prvi pokazatelj.

Kao posljedica grubog pranja zuba mogu se javiti sljedeći problemi:

Desni se povlače

Svaki zub je zaštićen zubnom caklinom, najtanjim i najčvršćim površinskim slojem zuba, koja se može ozbiljno oštetiti pretjeranim četkanjem. Oštećenje zubne cakline može dovesti do povlačenja desni, izlažući korijen zuba opasnosti.

Prema riječima stomatologa, oko 10 do 20 posto stanovništva diljem svijeta oštetilo je desni pretjeranim pranjem zuba, i to najčešće korištenjem tvrdih četkica za zube i visoko abrazivnih pasti.

Zubi postaju preosjetljivi

Kad se ošteti zubna caklina, zubi mogu postati preosjetljivi, ali mogu i promijeniti boju.

Ako se javi bol kada pijete hladna ili topla pića ili grizete tvrđu hranu, tada je vrijeme da posjetite stomatologa.

Dio zuba blizu desni nije sjajan, i nije svijetle boje

Razlog zašto je dio zuba uz desni nešto tamniji od ostatka zuba je taj što nisu zaštićeni zubnom caklinom. Kada se desni počnu povlačiti, dio zuba koji se vidi je tamnije boje i znatno osjetljiviji.

Bez zubne cakline koja ih štiti, izloženi su svim vrstama bakterija. Dakle, problem ide sve dublje, ugrožavajući cjelokupno zdravlje usne šupljine.

Istrošena četkica

Abrazija četkica za zube je najčešći uzrok abrazije zuba, što znači da mnogi ljudi peru zube na pogrešan način. To se događa jer se vrši prejak pritisak na zube, najčešće četkicama s tvrdim vlaknima, piše Bright Side.

Četkica bi trebala imati mekana vlakna, smatraju stomatolozi, a pritisak na zube mora biti umjeren.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels