[spt-posts-ticker]

Evo što se dogodi ako konzumirate previše zobene kaše

Zobena kaša je zdrava, ali ni s njome ne treba pretjerivati.

Zobena kaša jedan je od najkompleksnijih ugljikohidrata i pomaže pri mršavljenju, štiti srce pa čak i produljuje život. Ipak, može se dogoditi da pretjerate s njom, ma koliko zdrava bila.

Naime, kada pretjerate, zobena kaša može uzrokovati bolnu nadutost. Razlog tome je što je zobena kaša prepuna vlakana koja mogu uzrokovati nadutost ako vaše tijelo nije naviklo na toliko količinu tog nutrijenta.

Problem s vlaknima je u tome kako ih tijelo probavlja. Naime, vlakna su neprobavljiva vrsta ugljikohidrata koja se veže za druge ugljikohidrate i pomaže ih izbaciti iz organizma. Taj proces pomaže probavi i probavnom zdravlju i zbog njega se dulje osjećamo siti. Zob je, pak, poznata po topljivim vlaknima, a ta vrsta dobra je za srce i za snižavanje kolesterola.

Bez obzira na sve te dobre strane, ako odjednom počnete konzumirati preveliku količinu vlakana, možete iskusiti probleme s nadutošću i zatvorom. Jedna studija je pokazala da jedenje više od 70 grama vlakana može uzrokovati te probleme. Naravno, malo tko će doista pojesti toliko vlakana u danu, ali ako vlakna ne jedete uopće i onda odjednom konzumirate 25 grama u danu, nadutost je izvjesna, piše Eat this.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels