[spt-posts-ticker]

Evo na što treba paziti prilikom spremanja hrane u frižider

Ključ zdrave prehrane je jesti raznolike sezonske namirnice, uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mlijeko, jaja i još mnogo toga. Ali za dobro zdravlje jako je važno i sigurno odvajanje namirnica, tako da se ne kontaminiraju potencijalno štetnim bakterijama.

Zapravo, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), riskirate svaki put kada stavite jednu vrstu hrane na gornju policu hladnjaka. Upozoravaju da ova česta pogreška pri spremanju hrane u hladnjak pogoduje širenju bakterija i razvoju bolesti koje se prenose hranom.

Koju hranu na koju policu

Sirovo crveno meso, perad, ribu i morske plodove nikada ne biste trebali čuvati na gornjoj polici hladnjaka.

Naime, sirovo meso jedan je od najčešćih uzroka kontaminacije hrane, pa stručnjaci kažu da biste trebali posebno paziti prilikom skladištenja u hladnjaku.

“Voće i povrće čuvajte daleko od sirovog mesa, peradi i morskih plodova, a ne pored ili ispod njih. Sirovo meso može puštati sokove koji mogu imati klice”, upozoravaju stručnjaci. Uz upozorenje CDC-a nalazi se slika sigurno organiziranog hladnjaka – neotvorena pakirana hrana nalazi na gornjoj polici, mliječni proizvodi se drže odvojeno od voća i povrća, a meso, perad i plodovi mora sigurno se nalaze na donjoj polici.

Tko je u rizičnoj skupini

Iako bi svi trebali poduzeti osnovne mjere opreza kako bi spriječili unakrsnu kontaminaciju hrane, postoje određene skupine koje moraju biti posebno svjesne opasnosti od trovanja hranom. Kod rizičnih skupina simptomi, kao što su povraćanje, proljev i vrućica, mogu se pojačati i bolest može postati opasna po život.

Oni s najvećim rizikom su osobe starije od 65 godina, trudnice, djeca mlađa od jedne godine i osobe s narušenim imunosnim sustavom (imunokompromitirani bolesnici).

Kako spriječiti unakrsnu kontaminaciju namirnica

Uvijek držite meso u originalnom pakiranju dok ga ne upotrijebite i razmislite o tome da ga zamotate u dodatnu plastičnu vrećicu ili koristite plastičnu posudu kako biste spriječili curenje tekućine iz mesa. Naime, kontaminacija može uzrokovati ozbiljne bolesti koje se prenose hranom zato što sirovo meso, perad i plodovi mora mogu sadržavati bakterije kao što su Salmonellu spp.E. coliListeriaClostridium perfringensCampylobacter spp. i još neke druge. Ako ste navikli zajedno spremati hranu u hladnjak, povisujete rizik od trovanja hranom.

Navedene bakterije mogu uzrokovati probleme u gastrointestinalnom sustavu koje prate iscrpljujući simptomi koji uključuju grčeve u želucu, groznicu, mučninu i povraćanje, proljev. Trovanje hranom može imati ozbiljne posljedice na zdravlje koje uključuju potrebu za hospitalizacijom.

Kako se još možete zaštititi

Osim odvajanja hrane u hladnjaku, stručnjaci kažu da postoje i drugi načini da se osigura sigurno rukovanje životinjskim proizvodima. Svakako koristite odvojene daske za rezanje sirovog mesa i povrća, nikada ne vraćajte kuhano meso na tanjur na kojem ste prethodno držali sirovo meso i obavezno operite i dezinficirajte daske za rezanje, pultove i posuđe nakon rukovanja mesom.

 

Izvor: Živim.hr

Foto: Pexels