[spt-posts-ticker]

Evo koje blagodati za tijelo donosi učestala vruća kupka

Osim što uživate u kupki, kupke su u stvari dobre i za vašu kadu jer mjehurići uklanjaju nečistoće, tvrde stručnjaci.

Kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta tjedno može sniziti krvni tlak, ali i rizik od dijabetesa tipa 2. A hidromasažne kade povezane su s poboljšanom kvalitetom spavanja i zdravljem srca. Temperatura vode treba biti jednaka ili približna temperaturi tijela, između 35 i 37°C.

Ako ne možete prestati šmrcati i tjednima vučete simptome prehlade, svakako pokušajte osnažiti imunitet vrućom kupkom. Udisanje para olakšat će prohodnost dišnih puteva, pomoći kod vrtoglavice i opustiti bolne mišića. Nekoliko kapi eteričnog ulja limuna i bora imat će blagotvoran učinak na jačanje imuniteta.

Namakanje u toploj vodi s dodatkom esencijalnog ulja jojobe može učiniti čuda za vaše tijelo, ali i um. Osim jojobe, eterično ulje kadulje izoštrit će koncentraciju i povećati sposobnosti pamćenja.

Kupka je prirodan način poticanja sna, a ta se praksa primjenjuje još od vremena starih Egipćana. Njom se polagano povećava temperatura tijela, a nakon što izađemo iz kade i tijelo se vrati u “hladnije stanje”, mozak počinje lučiti kemijski spoj melatonin. Zbog njega se osjećamo pospano, a efekt će biti još intenzivniji doda li se u kupku eterično ulje kamilice.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels