[spt-posts-ticker]

Evo kako uštedjeti prilikom kupovine namirnica

Kupovina bez plana i programa najčešće dovede do toga da se kući vratimo s puno duljim računom nego što smo planirali, a i namirnice se često slučajno udvostruče.

Prije nego što odete u kupovinu namirnica, uvijek napravite popis. Nemojte bacati novac na nepotrebne stvari, osobito hranu s obzirom na to da su brojke poražavajuće. Naime, svaki Hrvat godišnje baci 71 kg hrane.

Prvi korak je – provjeriti kako stojite s namirnicama u domu. Provjerite hladnjak i smočnicu prije nego odlazite u kupovinu. Zapišite što vam nedostaje ili što bi uskoro moglo manjkati pa to kupite. Isto tako, provjerite koliko određena namirnica može stajati kako se ne bi pokvarila i ponovo završila u smeću.

Zapisivanjem stvari koje nedostaju ili će uskoro nedostajati možete uštedjeti i vrijeme jer nećete morati u skorije vrijeme opet u trgovinu. I novčanik će vam biti zahvalan.

Odlična metoda je i planiranje obroka. Jednostavno zapišite što biste mogli jesti na primjer, sljedeći tjedan. Kada napravite popis jela, zapišite koje vam namirnice za ta jela trebaju. Možete odrediti i količine.

Tako ćete uštedjeti i nećete kupovati nepotrebne stvari koje se često, na kraju bacaju jer se pokvare. I naravno, time pridonosite boljem okolišu.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels