[spt-posts-ticker]

Dermatologinja pojašnjava različite vrste prhuti i njihovo značenje

Dermatologinja dr. Eva Melegh identificirala je različite vrste prhuti i njihovo značenje, od velikih, voštanih pahuljica uzrokovanih gljivičnom infekcijom do malih bijelih pahuljica koje ne svrbe, a uzrokovane su nadraženim vlasištem.

Velike ljuskice poput voska

Ova pojava može predstavljati gljivičnu infekciju tjemena. Uobičajeni uzrok prhuti je gljivica koja se hrani uljima na našoj koži i kosi. Proizvodi oleinsku kiselinu koja može iritirati našu kožu. Kod nekih ljudi to izaziva imunološki odgovor koji može dovesti do brzog obnavljanja stanica kože, uzrokujući gljivičnu prhut. Češća je pojava kod onih s masnijom kosom.

Šamponi protiv peruti obično sadrže pirition cink, najčešći sastojak protiv gljivica. Međutim, prekomjerna uporaba šampona protiv prhuti može dovesti do suhog i osjetljivog vlasišta pa njihovu uporabu treba ograničiti.

Male, suhe bijele ljuskice uz svrbež

Male suhe i bijele ljuskice sa svrbežom i napetošću tjemena koje se često pogoršava ubrzo nakon pranja kose mogu biti uzrokovane alergijom. Studije pokazuju da oko 10 posto stanovništva pati od alergije na uobičajeni konzervans koji se koristi u većini standardnih šampona pod nazivom MITT (metilizotiazolinon). Osim toga, alergije na parfeme i deterdžente u šamponima mogu izazvati i alergije vlasišta.

Dr. Melegh predlaže tretmane vlasišta bez kemikalija i reparacije kako bi se smanjila iritacija, poboljšala vlažnost vlasišta i popravila barijerna funkcija kože korištenjem prebiotičkih sastojaka.

Male, suhe i bijele ljuskice bez svrbeža

Uzrok ove pojave može biti opečenost tjemena. Dok tijelo mažemo kremom za sunčanje, malo nas shvaća koliko je tjeme izloženo i osjetljivo na UV oštećenja. Opekline na tjemenu su vrlo česte, osobito ako imate rijetku kosu, a čak i vruća voda pod tušem može blago opeći tjeme.

Rješenje su hidratantni šamponi bez parfema i serumi za vlasište. Držite se mlakog tuša i nosite šešir za vrijeme sunčanja dok se situacija ne popravi.

Žute ljuskice i upaljeno tjeme

Seboreični dermatitis je upalno stanje kože uzrokovano oštećenjem kožne barijerne funkcije, gubitkom vlage, a zatim se obično pojavljuje sekundarna bakterijska infekcija.

Vjerojatno će se mrlje ekcema pojaviti na drugim dijelovima tijela, najvjerojatnije u pukotinama ruku i koljena te iza koljena, iako se ponekad mogu pojaviti samo na tjemenu. Propisano blago kortikosteroidno pranje vlasišta može smiriti upalu iako kortikosteroidi nisu prikladni za dugotrajnu uporabu.

Male, bijele ljuskice i gubitak kose

Nedostaci željeza, bakra i cinka, kao i nedostatak esencijalnih masnih kiselina, često kao rezultat niskokaloričnih dijeta za mršavljenje, mogu uzrokovati ljuštenje vlasišta i gubitak kose.

Pokušajte uzimati dodatke vitamina B12, biotin, cink i omega masne kiseline ili obični multi-peptidni serum za gustoću kose.

Velike, srebrne ljuskice sa sivim i crvenim mrljama na tjemenu

Ovaj simptom može ukazivati na psorijazu vlasišta. Vlasište je jedno je od najčešćih mjesta na kojima se psorijaza prvo pojavljuje i često se pogrešno smatra normalnom peruti.

To je uzrokovano ubrzanjem proizvodnje stanica kože. Šamponi od ugljenog katrana obično se propisuju za liječenje psorijaze vlasišta.

Masne, male, žute ljuskice i točkice na tjemenu

Masne žućkaste ljuskice s mrljama ili cistama na tjemenu mogu biti znak upozorenja za folikulitis, uobičajeno stanje kože u kojem se folikuli dlake upale. Akne na tjemenu nastaju kada se folikuli dlake blokiraju uljem i mrtvim stanicama kože ili bakterijama, a zatim se upale ili inficiraju.

I hormonske promjene poput puberteta, trudnoće i menstruacije mogu biti okidač za akne na tjemenu. Osim toga, ljepljivi proizvodi za kosu koji začepljuju pore poput gelova i sprejeva za kosu također mogu dodati problem.

Ljekoviti šamponi na recept koji obično sadrže salicilnu kiselinu i/ili glikolnu kiselinu mogu pomoći u liječenju problema.

Šamponi ili tonici za vlasište koji sadrže ulje čajevca ili vodu breze također mogu pomoći kao preventiva za svakodnevnu uporabu.

 

Izvor: Index

Foto: snimka zaslona YouTube