[spt-posts-ticker]

12 trikova za čišćenje koji se protežu kroz generacije

Naši roditelji, bake i dede možda nisu imali na raspolaganju blagodati najnovije tehnologije, ali su znali najbolje savjete i trikove za čišćenje kojima se štedi vrijeme, novac i trud.

Savjeti koji se protežu od generacije do generacije obično su najbolji. U nastavku saznajte o čemu se radi.

Isperite prašinu

Poklopci radijatora i ventilacijskih otvora su skriveno mjesto koje na sebi sadrži veliku količinu prljavštine. S obzirom na njihov oblik nije ih baš lako besprijekorno očistiti, ali postoji zanimljiv i jednostavan trik za to. Jednostavno skinite poklopce i operite ih u perilici posuđa, ovako ćete uvelike uštedjeti svoje vrijeme i trud.

Mirisna svježina

Ljetna vrućina ponekad može uzrokovati da kante za smeće smrde više nego inače. Da biste izbjegli ovu neugodnu situaciju u svome domu, na samo dno kante ubacite grančicu svježe mente ili komad limuna za svjež miris tijekom cijele sezone.

Nema više moljaca

Držite moljce podalje od odjeće prirodnim rješenjem. Napravite vlastite naftaline miješajući ulje klinčića i ulje cimeta, a zatim u ovu smjesu namočite vatu. Stavite vatu u prozračne vrećice i objesite ih u ormare.

Mast, ljepljive stvari i sve što vam padne na pamet

Dosta vam je struganja naljepnica s novih stvari? Uklonite ih jednostavno uz pomoć WD-40, a osim toga riješite se masnih naslaga u kuhinji ili hrđe uz pomoć ovog genijalnog sredstva.

Namočite glavu tuša

Da biste uklonili nakupine kamenca i plijesni na glavi tuša, u plastičnu vrećicu ulijte malo destiliranog octa, stavite glavu tuša u vrećicu tako da glava bude potpuno potopljena, a zatim vrećicu zavežite oko cijevi i ostavite je preko noći. Vaš tuš će ujutro biti kao nov.

Orašasto rješenje

Za uklanjanje tragova ili ogrebotina na namještaju, ormarima, drvenim oblogama i ostalom, utrljajte malo oraha na njih. Ulje orašastih plodova obnovit će izgled drva.

Dječja umjetnost

Nemojte se izbezumiti kad dječja umjetnička djela nadiđu bojanku. Uobičajeni čisti alkohol lako uklanja tintu s odjeće i tragove bojica sa stolarije i tapeta.

Žvakaće gume

Kako bi uklonili žvakaću gumu s prstiju ili kose, u gumu utrljajte kremasti maslac od kikirikija ili biljno ulje. Pričekajte nekoliko minuta. Guma će se odmah skinuti. Zatim operite ruke ili kosu kao i obično.

Roštilj bez masnoće

Neka vaš roštilj izgleda sjajno. Položite rešetku s roštiljem na travnjak preko noći. Rosa će se kombinirati s enzimima na travi kako bi oslobodila sagorjelu mast. Pokušajte i s neurednim rešetkama za pećnice!

Poliranje s mlijekom

Posegnite u hladnjak za ovaj zgodan savjet. Lakirane kožne torbice i cipele mogu se brzo ispolirati uz pomoć mlijeka. Nanesite mlijeko na meku krpu i utrljajte.

Mrlje od sapuna

Kako bi vrata tuša bila sjajna i bistra koristite mekanu krpu navlaženu s dječjim uljem. Sprečava nakupljanje nečistoća od prljavštine i sapuna, a mrlje od tvrde vode neće se pojaviti nekoliko mjeseci.

Piling od šećera

Kad vam se ruke jako zaprljaju, dodajte žličicu šećera u sapun kada ih perete. Ovaj piling će vrlo lako očistiti sve nečistoće.

 

Izvor: Jutarnji

Foto: Pexels